Bavaria Bierwagen.

De Bavaria Bierwagen

De Bavaria Bierwagen is een replica van een bierwagen zoals die vorige eeuw werd gebruikt om de afnemers te bevoorraden. De wagen is in Nederland gemaakt door Carriage Consultancy Maat uit Ulvenhout en in 1995 aan Bavaria geleverd.

Het heeft de makers een jaar gekost om aan de hand van oude werktekeningen deze wagen te voltooien. Voor de vervaardiging hiervan zijn traditionele technieken en gereedschappen gebruikt. De 52 wielspaken en 26 velgdelen zijn bijvoorbeeld met de hand it het beste eikenhout geschaafd. Al het ijzerwerk van Bavaria’s bierwagen is ambachtelijk gesmeed, zelf de duimdikke bladveren heeft de smid één voor één met de hand geklopt. De assen van de wielen van de wagen zijn voorzien van kogellagers en remschijven op de voor- en achterwielen.De koetsier kan de rem bedienen met één voetpedaal, wat het comfort voor paarden en koetsier, vooral bergafwaarts enorm vergroot.

Na de bouw is de bierwagen met de hand gelakt. Onder de blanke lak komen de sierlijke nerven en de eerlijke kleur van het hout optimaal tot hun recht. Traditioneel kreeg het ijzerwerk de kleur zwart.

De Bavaria Bierwagen is, net zoals zijn illustere voorgangers uit de vorige eeuw, uitgerust voor alle weersituaties. Regent het, dan kan de koetsier de biervaten op de Bavaria Bierwagen afdekken met dekkleden. Valt de schemering in, dan hangen naast de koetsiersbok twee lantarens. De bok is, evenals de lantarens, afgeleid van de postkoetsen die halverwege de vorige eeuw Groot-Brittanië doorkruisten. De zogenaamde ‘coach-bok’ is zo hoog dat de koetsier een optimaal uitzicht heeft over de zes paarden die de wagen voorttrekken.

De totale lengte van de bierwagen is 5.70m, de breedte 1.90m en de hoogte 3.00m. Voor de aankleding van de wagen maakte een kuiper uit München 46 eikenhoute vaten van elk 35 liter; de wagen kan dus 1610 liter bier vervoeren. Met volle vaten wegt de wagen 4500 kg., het ledig gewicht bedraagt ongeveer 2890 kg. Aan beide zijden van de wagen hangt een draagstok om de biervaten te versjouwen.

Uiteraard gebruikt Bavria de bierwagen niet meer voor het rondbrengen van bier naar de cafés. De familie smits van Stal de Linde mag regelmatig het pronkstuk uit het koetshuis rollen om promotie te maken voor de smakelike producten die de Brouwerij vervaardigt. De bierwagen is een uniek product, evenals het bier dat Bavaria brouwt. Met deze wagen haoudt de brouwerij een traditie levend; een traditie van paardenkracht en gerstenat.

Het Nederlandse Trekpaard

Het Nederlandse Trekpaard bestaat al ruim honderd jaar, het Stamboek van het Nederlandse Trekpaard id opgericht in 1914. Het Nederlandese Trekpaard is een compact, massief paard met een sterke bovenlijn en een schofthoogte tot 1.63m. Volgens de familie Smits is het een chique trekpaard en is de benaming “boerenkool” een regelrechte belediging.

Bierbrouwerij Bavaria

Bierbrouwerij Bavaria is één van ‘s lands grootste brouwerijen en gevestigd in het Brabantse Lieshout. De brouwerij bestaat al sinds 1917 en wordt al zeven generaties lang geleid door de familie Swinkels. Naast het brouwen van het “gewone” pilsner houdt Bavaria zich ook bezig met de productie van Malt bier, speciale bieren en frisdranken. Bavaria is ondanks zijn rijke traditie, die van generatie op generatie voortleeft, een uiterst moderne brouwerij, die uitstekende producten produceert. Deze rijke traditie leeft ondermeer voort n de Bvaria Bierwagen die zeer regelmatig te zien is in historische optochten, jaarmarkten, boerenmarkten en paarden evenementen.

Stal de Linde en Bavaria

Al vanaf 1973 zorgt de familie Smits van Stal de Linde uit het Brabantse Gerwen voor een perfecte opkomst van het zesspan voor het traditionele biertransport van Bavaria. Niet voor niets werd de familie Smits toen benaderd door bierbrouwer om het vervoer van hun bierton, en later de Bavaria Bierwagen, verantwoordelijk te zijn. Aanvankelijk liepen slechts twee paarden Nederlandse Trekpaarden voor de bierton, maar al snel werden het er vier om uiteindelijk op zes uit te komen. Nu rukt de familie  Smits “standaard” uit met zes Nederlandse Trekpaarden, om de Bavaria Bierwagen in gang te zetten.

De familie Smits  van Stal de Linde is sinds jaar en dag een goede bekende in de trekpaardenwereld. De inmiddels op 91-jarige leeftijd overleden vader Jan Smits werd zelfs in 1982 gehuldigd als zijnde een van de tien belangrijkste trekpaardenmensen van de eeuw. Steeds weten de paarden van Stal de Linde dan ook prijzen op nationale wedstrijden weg te slepen. De familie Smits doet er alles aan om de paarden goed voor de dag te laten komen.

Regelmatig verschijnt de Bavaria Bierwagen in vol ornaat op evenementen en in optochten. Steeds is de familie Smits al uren van te voren bezig om de paarden met hun eigen wagen en chauffeur naar de plaats van bestemming te rijden en in te spannen. De paarden komen uit de wagen en worden nauwkeurig één voor één voorzien van Brabantse tuig, dat samen met de familie Smits speciaal ontworpen en gemaakt is. Als ieder paard is opgetuigd worden ze ingespannen en is het wachten op een sein van de bok. Met een flinke dosis gedrevenheid en fanatisme mennen de gebroeders Smits de trekpaarden van Stal de Linde. Martien ment de zes trekpaarden voor de Bavaria Bierwagen. Zonder veel moeite leidt hij het zestal door de smalle straten en over drukke kruispunten. “Dit is voor mij telkens weer pure ontspanning”, zegt hij. “Vooral het applaus en de belangstelling van de toeschouwers doen je goed. Elk evenement heeft zijn eigen moment.”